Raportul de țară al Comisiei Europene din 2023 privind Italia oferă o analiză cuprinzătoare a performanței economice a națiunii, a sănătății fiscale și a provocărilor structurale în contextul cadrului semestrului european. În urma unei redresări robuste în urma pandemiei de COVID-19, impulsul economic al Italiei a fost temperat de repercusiunile invaziei Rusiei asupra Ucrainei. În timp ce PIB-ul real a revenit la nivelurile dinainte de pandemie până în 2022, perspectivele de creștere au fost împiedicate de perturbările fluxurilor comerciale și de creșterea prețurilor mărfurilor. Deși comerțul direct cu Rusia și Ucraina reprezintă o parte minoră a piețelor de export ale Italiei, impactul mai larg asupra lanțurilor de aprovizionare europene și a costurilor energetice a afectat semnificativ economia italiană.
Ca răspuns la preocupările privind furnizarea de energie, Italia și-a diversificat rapid sursele de energie, reducând dependența de gazul rusesc de la 43% din importuri în 2021 la niveluri mai scăzute, prin creșterea importurilor de la furnizori alternativi, stimularea producției de energie regenerabilă și promovarea conservării energiei. În ciuda acestor eforturi, prețurile internaționale ridicate ale energiei au avut un impact negativ asupra balanței contului curent, care a devenit ușor negativ în 2022. Presiunile inflaționiste, determinate în primul rând de prețurile la energie și alimente, au afectat în mod disproporționat gospodăriile cu venituri mici, din cauza cotei lor mai mari de cheltuieli pentru aceste produse esențiale. Intervențiile guvernamentale au atenuat o parte din creșterile prețurilor cu amănuntul la energie, iar o scădere a prețurilor la energie până la sfârșitul anului 2022 a sugerat o relaxare treptată a inflației, previziunile indicând o scădere la 2,9% până în 2024.
Condițiile financiare s-au înăsprit pe măsură ce politica monetară s-a normalizat, ducând la creșterea costurilor îndatorării pentru gospodării și firme. În ciuda acestui fapt, capacitatea de rambursare a datoriei corporative a rămas robustă, susținută de o rentabilitate îmbunătățită și de bilanţuri mai sănătoase. Cu toate acestea, costurile susținute de finanțare mai mari ar putea constrânge deciziile de investiții, în special pentru proiectele cu randamente mai mici ajustate la risc. Capacitatea de serviciu a datoriei gospodăriilor s-a confruntat, de asemenea, cu provocări din cauza erodării veniturilor reale disponibile
Finanțele publice ale Italiei au fost supuse unor presiuni din cauza măsurilor fiscale extinse implementate pentru a sprijini economia în timpul pandemiei și a crizei energetice. Deficitul public general a scăzut de la 9,0% din PIB în 2021 la 8,0% în 2022, în timp ce raportul datorie-PIB a scăzut de la 149,9% la 144,4% în aceeași perioadă. Cu toate acestea, aceste cifre rămân ridicate, iar evaluarea Comisiei Europene în temeiul articolului 126 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene a concluzionat că Italia nu a îndeplinit criteriile privind deficitul și datoria, semnalând potențiale acțiuni corective viitoare.
Punerea în aplicare a Planului național de redresare și reziliență (NRRP) al Italiei este esențială în abordarea deficiențelor structurale de lungă durată, inclusiv creșterea scăzută a productivității și datoria publică ridicată. Deși s-au înregistrat progrese, provocările persistă în domenii precum impozitarea, guvernanța fiscală și sistemele de pensii. Reformele și investițiile cuprinzătoare ale NRRP urmăresc să sporească reziliența economică, dar sunt necesare eforturi susținute pentru a asigura o execuție eficientă și pentru a aborda problemele emergente.
Pe scurt, peisajul economic al Italiei în 2023 reflectă o interacțiune complexă a eforturilor de redresare, șocuri externe și provocări structurale. În timp ce națiunea a demonstrat rezistență, în special în diversificarea surselor de energie și inițierea planurilor de reformă, probleme persistente precum datoria publică ridicată, presiunile inflaționiste și nevoia de reforme structurale subliniază importanța vigilenței continue a politicii și a implementării eficiente a strategiilor de redresare pentru a asigura o creștere economică durabilă.
Conectează-te pentru a adăuga un comentariu!
Niciun comentariu adăugat.